Df. 2x-2≠0 i [tex]x^{2}[/tex]-1≠0
x≠1 i x≠-1
3([tex]x^{2}[/tex]-1)=(2x-2)(3+3)
3[tex]x^{2}[/tex]-3=12x-12
3[tex]x^{2}[/tex]-12x+9=0
Δ=144-108=36
[tex]x_{1}[/tex]=[tex]\frac{12-6}{6}[/tex]=1 (sprzeczne z dziedziną)
[tex]x_{2}[/tex]= [tex]\frac{12+6}{6}[/tex]=3
Gdybyś jednak źle przepisał zadanie i tam ma być 3x, a nie 3 to daje drugie rozwiązanie :)
3([tex]x^{2}[/tex]-1)=(2x-2)(3+3x)
3[tex]x^{2}[/tex]-3=6x+6[tex]x^{2}[/tex]-6-6x
-3[tex]x^{2}[/tex]=-3
[tex]x^{2}[/tex]=1
x=1 lub x=-1 (sprzeczne z dziedziną)