Dane są trzy wyrażenia:
F = x - (2x + 5), G = 6-(-3x+2), H = 5 - (2x + 4).
Dokończ zdanie. Wybierz właściwą odpowiedź spośród podanych.
Dla każdej wartości x prawdziwa jest równość
A. F+G = H B. F+H = G C. G+H=F D. F+G+H = 0



Odpowiedź :

Odpowiedź:Rozwiązanie w załączniku

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zobacz obrazek Mkakrhkoc
Zobacz obrazek Mkakrhkoc

Odpowiedź:

nie

nie

nie

tak

Szczegółowe wyjaśnienie:

F=x-(2x+5)=x-2x-5=-x-5

G=6-(-3x+2)=6+3x-2=4+3x

H=5-(2x+4)=5-2x-4=1-2x

A.

F+G=-x-5+4+3x=2x-1 ≠ H

B

F+H=-x-5+1-2x=-3x-4 ≠G

C

G+H=4+3x+1-2x=5+x≠F

D

F+G+H=-x-5+4+3x+1-2x=-x+3x-2x-5+4+1=0