Odpowiedź :
Odpowiedź:
x = [tex]\sqrt{7}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
2(2[tex]\sqrt{7}[/tex]x - 1) = 3[tex]\sqrt{7}[/tex]x + 5 wymnażam liczbę 2 przez przez nawias
4[tex]\sqrt{7}[/tex]x - 2 = 3[tex]\sqrt{7}[/tex]x + 5 przenoszę wyrażenia z x na jedną stronę a wyrażenia bez x na drugą ze zmienionymi znakami
4[tex]\sqrt{7}[/tex]x - 3[tex]\sqrt{7}[/tex]x = 5 + 2 redukuję wyrażenia podobne
[tex]\sqrt{7}[/tex]x = 7 / : [tex]\sqrt{7}[/tex]
x = [tex]\frac{7}{\sqrt{7} }[/tex] usuwam niewymierność mnożąc przez 1 ale zapisaną w sposób specjalny
x = [tex]\frac{7}{\sqrt{7} }[/tex] · [tex]\frac{\sqrt{7} }{\sqrt{7} }[/tex] mnożę licznik razy licznik i mianownik razy mianownik
x = [tex]\frac{7\sqrt{7} }{7}[/tex] skracam ułamek przez 7
x = [tex]\sqrt{7}[/tex]
Dokładniej się nie da.
[tex]2(2 \sqrt{7} x - 1) = 3 \sqrt{7} + 5 \\ 4 \sqrt{7} x - 2 = 3 \sqrt{7} + 5 \\ \sqrt{7} x = 7 | \div \sqrt{7} \\ x = \frac{7}{ \sqrt{7} } \\ x = \frac{ \not7 \sqrt{7} }{ \not7} \\ x = \sqrt{7} [/tex]