Rozwiązane

Wykaż że [tex]tg^{2}x-2=\frac{1}{cos^{2}x}-3[/tex]



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Szczegółowe wyjaśnienie:

tg²x - 2 = 1/cos²x - 3

Mnożymy obustronnie przez cos²x

tg²x cos²x - 2cos²x = 1 - 3cos²x

tg²x cos²x = 1-3cos²x + 2cos²x  

tg²xcos²x = 1 -cos²x

Zamieniamy teraz tg²x na iloraz: sin²x/cos²x

sin²x/cos²x  razy cos²x = 1-cos²x

cos²x po lewej stronie ulegają skróceniu, zostaje:

sin²x = 1 - cos²x, czyli:

sin²x + cos²x = 1, co jest prawdą, bo jest to tzw. "jedynka trygonometryczna"

Tym samym wykazaliśmy prawdziwość równania zapisanego w zadaniu.

Odpowiedź:

Odpowiedź w załączniku

Zobacz obrazek Oktszy25