Odpowiedź :
Odpowiedź:
P(x)= 6x³+ 4x² - 5x + m - 1
Schemat Hornera
6 4 - 5 + (m - 1)
1 6 10 5
6 10 5 0
m - 1 = - 5
m = - 5 + 1 = - 4
Sprawdzenie
6 4 - 5 - 5
1 6 10 5
6 10 5 0
Odpowiedź:
m = - 4
Szczegółowe wyjaśnienie:
Twierdzenie Bezouta
Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian (x-a) wtedy i tylko wtedy, gdy liczba a jest pierwiastkiem tego wielomianu.
Wobec tego, aby wielomian dzielił się bez reszty przez dwumian x - 1 to liczba 1 musi być pierwiastkiem tego wielomianu, więc podstawiamy 1 w miejsce x i otrzymujemy:
6 · 1³ + 4 · 1² - 5 · 1 + m - 1 = 0
6 + 4 - 5 + m - 1 = 0
10 - 6 + m = 0
m = - 4
I wszystko jasne
Pozdrawiam