Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]y=3x^2-bx+x[/tex]
[tex]A(-2;5)[/tex]
Skorzystajmy ze wzorów na współrzędne wierzchołka:
1) Korzystamy ze wzoru na współrzędną x-ową wierzchołka (p)
[tex]p=\frac{-b}{2a}[/tex]
[tex]-2=\frac{-b}{2*3}\\\\-2=\frac{-b}{6}\ \ \ /*6\\\\-12=-b\ \ \ /*(-1)\\\\b=12[/tex]
2) Korzystamy ze wzoru na współrzędną y-kową wierzchołka (q)
[tex]q=\frac{-\Delta}{4a}[/tex]
[tex]5=\frac{-\Delta}{4*3} \\\\5=\frac{-\Delta}{12}\ \ \ /*(-12)\\\\5*(-12)=\Delta\\\\\Delta=-60[/tex]
Mamy deltę. Znamy "a" i "b", więc skorzystajmy z przekształcenia symbolu (Δ) na:
b²-4ac
Pamiętajmy, że b²-4ac musi być równe -60
Teraz rozwiążmy równanie podstawiając już znane nam współczynniki!
[tex]b^2-4ac=-60\\\\12^2-4*3c=-60\\\\144-12c=-60\\\\-12c=-60-144\\\\-12c=-204\ \ \ /:(-12)\\\\c=\frac{-204}{-12}\\\\c=17[/tex]
ODPOWIEDŹ:
b=12 c=17
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a= 3
W=(p,q)= współrzedne wierzchołka paraboli
p= -2 q=5
p=-b/2a czyli -2= -b/6 -b=-12 b=12
q=f(p)=f(-2) 5= 3*(-2)²+ (-2) *12 +c
c= 5-12 +24= 17
Szczegółowe wyjaśnienie: