Odpowiedź :
Odpowiedź:
Rozwiązaniem równania x/3 + 1 = 5/6 + x/2 jest liczba x = 1.
Szczegółowe wyjaśnienie:
[tex]\dfrac{x}{3}+1=\dfrac{5}{6}+\dfrac{x}{2}[/tex]
Jako, że łatwiej operuje się na liczbach całkowitych niż na ułamkach, to pozbędziemy się mianowników.
Szukamy wspólnego mianownik, którym jest liczba 6.
Mnożymy obustronnie przez 6 i skracamy ułamki:
[tex]\dfrac{x}{3}+1=\dfrac{5}{6}+\dfrac{x}{2}\qquad|\cdot6\\\\6\!\!\!\!\diagup^2\cdot\dfrac{x}{3\!\!\!\!\diagup_1}+6\cdot1=6\!\!\!\!\diagup^1\cdot\dfrac{5}{6\!\!\!\!\diagup_1}+6\!\!\!\!\diagup^3\cdot\dfrac{x}{2\!\!\!\!\diagup_1}[/tex]
otrzymujemy równanie równoważne w prostszej postaci:
[tex]2x+6=5+3x\qquad|-6\\\\2x=-1+3x\qquad|-3x\\\\-x=-1\Rightarrow\boxed{x=1}[/tex]