Rozwiązane

Rozwiaz nierówność 4(x-3)²+7x>0



Odpowiedź :

Odpowiedź:

Rysunek w załączniku

[tex]4(x-3)^2+7x > 0\\\\4(x^2-6x+9)+7x > 0\\\\4x^2-24x+36+7x > 0\\\\4x^2-17x+36 > 0[/tex]

[tex]a=4\ \ \ \ b=-17\ \ \ \ c=36[/tex]

[tex]\Delta=b^2-4ac\\\\\Delta=(-17)^2-4*4*36=289-576=-287[/tex]

Δ<0  brak miejsc zerowych

1)Ramiona funkcji skierowane są do góry, ponieważ współczynnik przy najwyższej potędze jest dodatni (a>0).

2)Funkcja nie ma miejsc zerowych

Nierówność jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych:

x∈R

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zobacz obrazek Аноним