Odpowiedź :
[tex]5x^2+y^2-4xy+6x+9\geq0\\4x^2-4xy+y^2+x^2+6x+9\geq0\\(2x-y)^2+(x+3)^2\geq0[/tex]
Kwadrat dowolnej liczby rzeczywistej jest nieujemny, a więc tym bardziej i suma takich kwadratów.
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
5x² + y² - 4xy +6x +9 ≥0
(4x² - 4xy + y²) + (x² + 6x +9) ≥ 0 a² +2ab +b² = ( a +b)²
(2x - y)² + ( x +3)² ≥0 nierówność jest prawdziwa, bo:
dla każdej liczby x∈R, y∈R
(2x -y)²≥0
( x+3)²≥0
Skoro nierówność końcowa jest prawdziwa, to nierówność początkowa też jest prawdziwa.