Odpowiedź :
Proszę bardzo !
f(x)=-3(x+5)(x-7)= -3(x²-2x-35) =-3x²+6x+105
wierzchołek W=(p,q)
p=-b/2a= -6/(2*(-3))= 1
q=-Δ/4a = -1296/ 4*(-3)= 1296/ 12= 108
Δ= 6²-4*-3*105 =1296
Odpowiedź:
Na początek zmieniamy funkcje z funkcji iloczynowrj do kanonicznej:
[tex]f(x) = ( - 3x - 15)(x - 7)[/tex]
[tex]f(x) = - 3x + 21x - 15x + 105[/tex]
[tex]f(x) = - 3x + 6x + 105[/tex]
Następnie szukamy współrzędnych wierzchołka. Podstawiamy do wzoru na wyliczenie p ( czyli współrzędne x wierzchołka)
[tex]p = - \frac{ b}{2a} [/tex]
[tex]p = - \frac{6}{2 \times ( - 3) } = \frac{ - 6}{ - 6} = 1[/tex]
Aby obliczyć u wystarczy dla wzoru naszej funkcji podstawić wyliczone 1
[tex]f(1) = - 3 + 6 + 105 = 108[/tex]
Nasz wierzchołek leży na współrzędnych (1 , 108)