[tex]1 - ( \frac{1}{3} x + 3) = \frac{1}{3} - ( 1 - 2x)[/tex]
pls wynik i wyjasnienie daje naj ​



Odpowiedź :

Liczę na naj

Odpowiedź:

Odpowiedź w załączniku

Szczegółowe wyjaśnienie:

2.  Znikają nawiasy i znaki zmieniasz na przeciwne bo przed nawiasem jest minus (-)

3. Po jednej i po drugiej stronie obliczasz liczby bez x

4. Mnożysz razy 3 żeby pozbyć się mianownika

5. liczby z x przenosisz na lewą stronę a z liczby bez x na prawą

6. Dzielisz przez -7 żeby mieć sam x

Zobacz obrazek Pawełek160

Odpowiedź:

1 - (1/3x + 3) = 1/3 - (1 - 2x)

1 - 1/3x - 3 = 1/3 - 1 + 2x

-1/3x - 2x = -2/3 + 2

-2 1/3x = 1 1/3

-7/3x = 4/3        /*(-3/7)

x = -3/7 * 4/3 = -4/7

Szczegółowe wyjaśnienie: