Odpowiedź :
1.
a)
[tex]2x - 1 = 4x + 2 \\ - 2x = 3 | \div ( - 2) \\ x = - \frac{3}{2} \\ x = - 1.5[/tex]
b)
[tex] \frac{3x + 1}{5} = x + 3 | \times 5 \\ 3x + 1 = 5x + 15 \\ - 2x = 14 | \div ( - 2) \\ x = - 7[/tex]
2.
a)
[tex]2(x + 1) + 6 = 4(2 - 3x) - 4 \\ 2x + 2 + 6 = 8 - 12x - 4 \\ 14x = - 4 | \div 14 \\ x = - \frac{4}{14} \\ x = - \frac{2}{7} [/tex]
Odpowiedź:
1.
a)
2x - 1 = 4x + 2
na lewej stronie musimy miec niewiadome
2x - 4x = 2 + 1
-2x = 3 /:(-2)
x = -3/2 = -1 1/2
b)
(3x + 1)/5 = x + 3
3/5x + 1/5 = x + 3
3/5x - x = 3 - 1/5
nie zapomnij: jesli przenosisz wyrazenie na druga strone, musisz zmienic znak
-2/5x = 2 4/5 /*(-5/2)
x = -5/2 * 14/5 = -7
2.
2(x + 1) + 6 = 4(2 - 3x) - 4
2x + 2 + 6 = 8 - 12x - 4
2x + 12x = 4 - 8
14x = -4 /:14
x = -4/14 = -2/7
Szczegółowe wyjaśnienie: