Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
3^ (-17) razy 9^15 : 27^ (-11) = 3^ (-17) razy (3²)^15 : (3³)^(-11) =
3^ (-17) razy 3^30 : 3^ (-33) = 3^13 : 3^(-33) = 3^[13 - (-33)] = 3^(13+33) = 3^46
Sorry Platon, ale powyżej jest już ok. Tłumaczę:
3^(-17) zostawiam bez zmian
9^15 zamieniam na potęgę o podstawie 3, czyli 3^30
27^(-11) zamieniam na potęgę o podstawie 3, czyli 3^ (-33)
Zgodnie z zadaniem najpierw mnożę 3^(-17) razy 3^30 = 3^13
A teraz dzielę otrzymany wynik przez 3^ (-33), zgodnie ze wzorem:
a^m : a^n = a^ (m-n)
3^13 : 3^(-33) = 3^[13 - (-33)] = 3^(13+33) = 3^46
I otrzymałem wynik taki sam jak Twój, czyli prawidłowy, stosując po drodze odpowiednie wzory na potęgowanie.
Jak chcesz, to usuń moją odpowiedź i tak nie zmienię zdania, że jest ok