Rozwiązane

daje najj!!

(6 • 10²³) • (5 • 10¹⁹) = ?

Tylko jakby ktoś mógł to z wytłumaczeniem krok po kroku. Dzięki :)​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

źle to totalnie zrobiłam

[tex](6\cdot10^{23})\cdot(5\cdot10^{19}) = 6\cdot5\cdot10^{23}\cdot10^{19} = 30\cdot10^{23}\cdot10^{19} = 3\cdot10\cdot10^{23}\cdot10^{19} =\\\\= 3\cdot10^{1+23+19} = \boxed{3\cdot10^{43}}[/tex]

Wyjaśnienie:

MNOŻENIE POTĘG O TEJ SAMEJ PODSTAWIE

[tex]a^{m}\cdot a^{n} = a^{m+n}, \ \ \ a\in R, \ \ m,n \in R[/tex]

Iloczyn potęg o tej samej podstawie a jest równy potędze o podstawie a i wykładniku równym sumie wykładników m i n poszczególnych czynników.