Odpowiedź :
Odpowiedź:
5 i 5/7 - 2 i 1/5 =
(sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika --> 35, pierwszy ułamek mnożę razy 5, drugi razy 7)
= 5 i 25/35 - 2 i 7/35 =
(odejmuję całości od całości oraz licznik drugiego ułamka od licznika pierwszego ułamka)
= 3 i 18/35
6 i 2/9 - 4 i 3/7 =
(sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika --> 63 , pierwszy ułamek mnożę razy 7, drugi razy 9)
= 6 i 14/63 - 4 i 27/63 =
(zamieniam jedną jedność z liczby 6 na 63/63 bo ułamek w odjemniku jest większy niż ułamek w odjemnej)
= 5 i 77/63 - 4 i 27/63 =
= 1 i 50/63
2 i 5/7 + 1 i 2/5 =
(sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika --> 35, pierwszy ułamek mnożę razy 5, drugi razy 7)
= 2 i 25/35 + 1 i 14/35 =
= 3 i 39/35 =
(zamieniam ułamek niewłaściwy 39/35 na liczbę mieszaną --> 1 i 4/35)
= 4 i 4/35
1 i 3/4 + 2/3 =
(sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika --> 12, mnożę pierwszy ułamek razy 3, drugi ułamek razy 4)
= 1 i 9/12 + 8/12 =
= 1 i 17/12 =
(zamieniam ułamek niewłaściwy 17/12 na liczbę mieszaną --> 1 i 5/12)
= 2 i 5/12
1 i 3/5 - 9/20 =
(mnożę pierwszy ułamek razy 4 --> sprowadzam go do mianownika 20)
= 1 i 12/20 - 9/20 =
(odejmuję licznik drugiego ułamka od licznika pierwszego ułamka)
= 1 i 3/20
Szczegółowe wyjaśnienie: