a) [tex]3\frac{1}{2} +4\frac{1}{8} =\\[/tex]
b) [tex]7\frac{3}{4} *9=[/tex]
c) [tex]8\frac{1}{4} : 2=[/tex]
d) [tex]\frac{17}{4} - \frac{5}{8}=[/tex]

daje naj mam to na jutro



Odpowiedź :

Amona

a) [tex]3\frac{1}{2} + 4\frac{1}{8} = 3\frac{4}{8} + 4\frac{1}{8} = 7\frac{5}{8}[/tex]

b) [tex]7\frac{3}{4} * 9 = \frac{31}{4} * 9 = \frac{279}{4} = 69\frac{3}{4}[/tex]

c) [tex]8\frac{1}{4} : 2 = \frac{33}{4} : 2 = \frac{33}{4} * \frac{1}{2} = \frac{33}{8} = 4\frac{1}{8}[/tex]

d) [tex]\frac{17}{4} - \frac{5}{8} = \frac{34}{8} - \frac{5}{8} = \frac{29}{8} = 3\frac{5}{8}[/tex]

Odpowiedź:

a)  3 i 1/2 + 4 i 1/8= 3 i 4/8 + 4 i 1/8= 7 i 5/8

sprowadzamy ułamki do wspólnego mianownika, dla liczb  2 i 8  wspólny

        mianownik= 8

b)  7 i 3/4 *9= 31/4 *9 = 279/4 = 69 i 3/4

        zamieniamy liczbę mieszaną na ułamek niewłaściwy mnożąc  liczbę przez mianownik ułamka i dodajemy licznik, zapisujemy w liczniku , a mianownik pozostaje bez zmiany,

następnie mnożymy licznik przez 9, zapisujemy w liczniku, mianownik pozostaje bez zmiany, a następnie wyłączamy całości.

c)    8 i 1/4 : 2 = 33/4 *1/2 = 33/8= 4 i 1/8

     zamieniamy liczbę mieszaną na ułamek niewłaściwy i mnożymy go przez odwrotność  drugiej liczby . Odwrotność liczby 2 = 1/2

d)  17/4- 5/8= 34/8- 5/8= 29/8= 3 i 5/8

     sprowadzamy do wspólnego mianownika i odejmujemy ,a następnie wyłączamy całości.

Szczegółowe wyjaśnienie: