Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) 5(x-7) + 2 = -28
5x - 35 + 2 = -28
5x - 33 = -28 /+33
5x = 5 /:5
x = 1
b) 2(x-1) + 3(x+1) = 26
2x - 2 + 3x + 3 = 26
5x + 1 = 26 /-1
5x = 25 /:5
x = 5
c) 4(3-x) + 9 = 7(2+x) + 29
12 - 4x + 9 = 14 + 7x +29
21 - 4x = 43 + 7x /-7x
21 - 11x = 43 /-21
-11x = 22 /:11
-x = 2 /: (-1)
x = -2
d) 9 = 5x + 6 - 5(x - 0,6)
9 = 5x + 6 - 5x + 3
9 = 9 <------- ponieważ x sie zredukowaly do zera (5x - 5x = 0)
mam nadzieje, ze pomoglam. Wszystko jest dokladnie sprawdzone, wiec jest na 100% dobrze. Zycze kazdemu milego dnia ;)
Odpowiedź:
a) 5(x-7)+2=-28
5x-35+2=-28
5x-33=-28 /+33
5x=5/5
x=1
b) 2(x-1)+3(x+1)=26
2x-2+3x+3=26
5x+1=26 /-1
5x=25 /:5
x=5
c) 4(3-x)+9=7(2+x)+29
12-4x+9=14+7x+29
21-4x=43+7x /-43+4x
-22=11x /11
-2=x