Odpowiedź:
to: Odpowiedź:
lim (x → ∞) (2x² - x + 1)/(1 - x) = − ∞
Szczegółowe wyjaśnienie:
lim (x → ∞) (2x² - x + 1)/(1 - x)
W tego typu granicach, przy (x → ∞), gdzie mamy wielomian w liczniku i
w mianowniku ulamka, dzielimy licznik i mianownik przez zmienną o
najwyższej potędze mianownika.
A więc licznik i mianownik dzielimy przez x, to
lim (x → ∞) (2x² - x + 1)/(1 - x) =
= lim (x → ∞) (2x - 1 + 1/x)/(1/x - 1) = (∞ - 1 + 0)/(0 - 1) = ∞/(-1) = − ∞
to: Odpowiedź:
lim (x → ∞) (2x² - x + 1)/(1 - x) = − ∞