1. Zapisz w prostszej postaci.
a) 8+3 √6 - 3,5-4 √6 = 4,5 - √6
b) 3(4+2 √7) - 2(5+ √7)
c) 2 (trzeciego stopnia) √5 - 3) - 4 (trzeciego stopnia √5 -2)

2. Zapisz w postaci sumy.
a) √6(5-√6)
b) (5-√2) (4+3 √2)

3. Wyłącz czynnik przed znak pierwiastka i zapisz krócej.

a) √8 + 4 √2
b) √54 - √24 / √6
c) √128 + (trzeciego stopnia) √-16



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1

a) 8+3 √6 - 3,5-4 √6 = 4,5 - √6

b) 3(4+2 √7) - 2(5+ √7)=12+3√7-10-2√7=2+√7

c) 2 ( ³√5 - 3) - 4 ( ³√5 -2)=2 ³√5-6-4 ³√5+8=2+2 ³√5

2

a) √6(5-√6) =5√6 -6

b) (5-√2) (4+3 √2) = 20+15√2-4√2-6=14 + 13√2

3

a) √8 + 4 √2 =2√2+4√2=6√2

b) √54 - √24 / √6= √6(√9-√4)/√6=3-2=1

c) √128 + ³√-16 =8√2-2³√2=2(4√2- ³√2)