Odpowiedź :
Odpowiedź:
-2 i 1/6 - (-1,6) =
(opuszczam nawias, zmieniam znak bo minus - minus daje plus))
= - 2 i 1/6 + 1,6 =
(zamieniam ułamek dziesiętny na ułamek zwykły)
= - 2 i 1/6 + 1 i 6/10 =
(sprowadzam ułamki do wspólnego mianownika --> 30)
= - 2 i 5/30 + 1 i 18/30 =
= - 17/30
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
- 2 1/6 - (-1,6) =
- 2 1/6 + 1,6 =
- 2 1/6 + 1 6/10 =
- 2 10/60 +1 36/60 = 34/60
34/60 = 17/30
Szczegółowe wyjaśnienie:
1. zamienieasz 2 minusy w plus
2. zameniasz ułamek dziesiętny na zwykły
3. sprowadzasz do wspólnego mianownika
4. obliczasz
5. sprowadzasz do najprostrzej postaci