(1-cos)*(1/sin+1/tg)-sin=0 PILNE!!!! Proszę z wytłumaczeniem, z góry dziękuję.



Odpowiedź :

Odpowiedź:

1/tg α= ctg α                     ctg α= cos α/ sin α

drugi nawias sprowadz do wspólnego mianownika, potem pomnóż oba nawiasy

(1-cos)*(1/sin+1/tg)-sin=0          

    (1-cos α)* 1/sinα   + cos α/sin α)-sin α=0

(1-cos α)*( 1+cos α)/ sin α     - sin α=0

(1-cos α)(1+cosα) / sin α    -sin α=0

w liczniku masz wzór skróconego mnozenia (a+b)(a-b)=a²-b²,

(1- cos ²α) / sin α     - sin α=0

,, jedynka trygonometryczna ,, sin ²α+cos ²α=1

czyli sin ²α=1- cos ²α

więc teraz w liczniku zamiast 1- cos ²α masz sin ²α, co daje :

sin ²α/ sin α     - sin α= sin α-sin α=0

Szczegółowe wyjaśnienie: