Odpowiedź :
Odpowiedź:
A( -4, 1) AB = [ 6 , - 4] B (x, y)
Mamy
x - (-4) = 6 to x + 4 = 6
x = 2
oraz y - 1 = - 4 to y = - 4 + 1
y = -3
B(2, -3)
======
z.2
A(2 , -5) B( - 1, 7)
Współrzędne wektora AB :
[ - 1 - 2, 7 - (-5)] = [ - 3, 12 ]
===========================
I AB I² = (-3)² + 12² = 9 + 144 = 153
więc
I AB I = [tex]\sqrt{153}[/tex]
==============
z.3
S( -3, 3) B(2, -4) A(x, y)
Mamy
[tex]\frac{x + 2}{2}[/tex] = - 3 i [tex]\frac{y -4}{2} = 3[/tex]
więc
x + 2 = -3*2 = - 6 i y - 4 = 3*2 = 6
x = -6 - 2 = - 8 i y = 6 + 4 = 10
Odp. A(-8, 10)
===============
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
Zad.1
A(-4;1)
Wektor AB [6;-4]
Żeby obliczyć współrzędne punktu B wystarczy dodać do siebie współrzędne punktu oraz wektora.
B(-4+6;1-4) ⇒ B(2;-3)
Zad.2
A(2;-5) B(-1;7)
Wektor AB [2-x=-1; -5+y=7] ⇒ AB[-x=-3; y=12] ⇒ AB[x=3;y=12] ⇒ ⇒AB[3;12]
Dłogość wektora:
[tex]|u|=\sqrt{u_{x}^2+u_{y}^2}=\sqrt{3^2+12^2}=\sqrt{153}=3\sqrt{17}[/tex]
Zad.3
S(-3;3)
B(2;-4)
Ze wzoru na współrzędne środka odcinka.
[tex]-3=\frac{x+2}{2}\ \ \ /*2\\\\-6=x+2\\\\x+2=-6\\\\x=-8[/tex]
[tex]3=\frac{y-4}{2} \ \ \ /*2\\\\6=y-4\\\\y-4=6\\\\y=10[/tex]
A(-8;10)