Odpowiedź :
Odpowiedź:
a) a = 3 cm · [tex]\sqrt{2}[/tex] = 3[tex]\sqrt{2}[/tex] - obliczamy długość przeciwprostokątnej
b = 2 · 3cm = 6 cm
3 cm · [tex]\sqrt{3}[/tex] = 3[tex]\sqrt{3}[/tex] - obliczamy teraz długość dłuższej przyprostokątnej
c = 3 cm + 3[tex]\sqrt{3}[/tex] cm = (3 + 3[tex]\sqrt{3}[/tex] ) cm - i wynik
b)
d = [tex]\frac{1}{2}[/tex] · 2 cm = 1 cm - tak samo jak w poprzednim obliczamy długości
e = 1 cm · [tex]\sqrt{3}[/tex] = [tex]\sqrt{3}[/tex]
c = e = [tex]\sqrt{3}[/tex]
a = [tex]\sqrt{2}[/tex] = [tex]\sqrt{2}[/tex] cm · [tex]\sqrt{3}[/tex] = [tex]\sqrt{6}[/tex] cm
b = [tex]\sqrt{3}[/tex] cm + 1 cm = (1 + [tex]\sqrt{3}[/tex]) cm - i wynik
c)
3 cm = c[tex]\sqrt{2}[/tex] - tak samo wszystko obliczamy jak a)
d = c = [tex]\frac{3\sqrt{2} }{2}[/tex]
a = 2d = 2→1 · [tex]\frac{3\sqrt{2} }{2}[/tex] →1· [tex]\sqrt{3} cm[/tex] = [tex]\frac{3\sqrt{6} }{2}[/tex] cm
^ tu gdzie strzałeczki przy 2 to skracamy je do 1
e = d[tex]\sqrt{3}[/tex] = [tex]\frac{3\sqrt{2} }{2}[/tex] · [tex]\sqrt{3}[/tex]cm = [tex]\frac{3\sqrt{6} }{2}[/tex] cm
b = c +e = [tex]\frac{3\sqrt{2} }{2}[/tex]cm + [tex]\frac{3\sqrt{6} }{2}[/tex]cm = ([tex]\frac{3\sqrt{2} }{2}[/tex] + [tex]\frac{3 \sqrt{6} }{2}[/tex]) cm - i wynik
Szczegółowe wyjaśnienie
Wszystko wyjaśnione, Myśle że pomogłem, Miłego dnia
Pozdrawiam :)