Rozwiąż równanie.
a) 3 ( x + 5 ) + 14 + 2 ( x- 3 ) - 8 ( x + 1 )= 0
b)
[tex] \frac{x - 2}{7} = \frac{x - 7}{2} [/tex]



Rozwiąż Równaniea 3 X 5 14 2 X 3 8 X 1 0b Tex Fracx 27 Fracx 72 Tex class=

Odpowiedź :

Vivi

Rozwiązując równanie należy wyznaczyć wartość niewiadomej - w naszym przypadku jest to zmienna x

a)

[tex]3(x+5)+14+2(x-3)-8(x+1)=0\\\\3x+15+14+2x-6-8x-8=0\\\\-3x+15=0\\\\-3x=-15\ / :\ (-3)\\\\x=5[/tex]

W pierwszej linijce pozbyliśmy się nawiasów wymnażając przez liczbę stojącą przed nawiasem każdą liczbę z jego wnętrza.
Kolejna linijka to redukcja wyrazów podobnych.
Linijka trzecia to przeniesienie wartości bez zmiennej x na prawą stronę równania (pamiętamy o zmianie znaku)

Wyznaczenie zmiennej x.

b)

[tex]\frac{x-2}{7}=\frac{x-7}{2}\\\\2(x-2)=7(x-7)\\\\2x-4=7x-49\\\\2x-7x=-49+4\\\\-5x=-45\ /\ :\ (-5)\\\\x=9[/tex]

W pierwszej linijce pozbyliśmy się zapisu ułamka wykorzystując zasadę proporcji - mnożenia "na krzyż"

W następnej linijce pozbyliśmy się nawiasów wymnażając przez liczbę stojącą przed nawiasem każdą liczbę z jego wnętrza.
Linijka trzecia to przeniesienie wartości bez zmiennej x na prawą stronę równania (pamiętamy o zmianie znaku).

Czwarta linijka to redukcja wyrazów podobnych.

Wyznaczenie zmiennej x.