Odpowiedź :
Odpowiedź:
Zad1
[tex]\frac{1}{3}[/tex] · [tex]9^{9}[/tex] = 3^-1 · ([tex]3^{2}[/tex][tex])^{9}[/tex] = 3^-1 · [tex]3^{18[/tex] = [tex]3^{17[/tex]
- liczmy, sumujemy i mamy Odp C
Zad2
[tex](4^{6})^{3} = 4^{18} = 4^{6} * 4^{6} * 4^{6} = (4 * 4 * 4)^{6} = 64^{6} = (8^{2})^{6} = 8^{12}[/tex]
- podkładamy liczby rozkładamy je na 3 części mnożymy pod potęgą sumujemy i mamy wynik po wszystkim. Odp C
Zad3
[tex]\frac{(-30)^{11} * (0,1)^{11} }{3^{9} }[/tex] = [tex]- \frac{(30 * 0,1)^{11} }{3^{9} }[/tex] = [tex]- \frac{3^{11} }{3^{9} }[/tex] [tex]= - 3^{2}[/tex] = -9
- dodajemy przykład rozwiązujemy z tym samym mianownikiem później rozwiązujemy mamy 3 do potęgi 2 czyli 3*3 =9 przepisujemy z minusem i mamy wynik. Odp B
Szczegółowe wyjaśnienie:
Wyjaśnione w odp, Myśle że pomogłem, Miłego dnia
Pozdrawiam :)