Odpowiedź:
a)
11x³ - 6x² - 7x² = 11x³ - 13x²
b)
9x³y - 7x² + 8x² - 9y = 9x³y + x² - 9y
c)
6x³y² - x³y + 4x³y - x³y² = 5x³y² + 3x³y
d)
12x - 7y - 3x + y + x = 10x - 6y
e)
2x²y - xy + 6x²y = 8x²y - xy
f)
xyz² - 4yz² + 4xyz² + 2yz = 5xyz² - 4yz² + 2yz
g)
-2a + b + 4b - 7a + 9 = -9a + 5b + 9
h)
4xy² + 6x²y - 2y²x = 2xy² + 6x²y
i)
3k³ - 2k + k² - 2k² - k + 9k³ = 12k³ - k² - 3k
j)
5a² + 2ab - a²b + ab - 3a² = 2a² - a²b + 3ab
Mozesz dodawac, lub odejmowac wyrazy z jednakowymi literami i te sama potega, kolejnosc wystepowania liter w wyrazie jest obojetna.
Szczegółowe wyjaśnienie: