Odpowiedź :
Odpowiedź:
k = 1/3
Szczegółowe wyjaśnienie:
Niech dane będą proste:
k: y = a₁x + b₁
l: y = a₂x + b₂
wówczas
l || k ⇔ a₁ = a₂
l ⊥ k ⇔ a₁ · a₂ = -1 ⇒ a₂ = - 1/a₁
Mamy:
k: y = (3k - 4)x - 1 ⇒ a₁ = 3k - 4
l: y = -3x + 1 ⇒ a₂ = -3
l || k ⇔ 3k - 4 = -3 |+4
3k = 1 |:3
k = 1/3
Odpowiedź:
k = 1/3
Szczegółowe wyjaśnienie:
y = ax + b - postać kierunkowa prostej
gdzie:
a - współczynniki kierunkowy
b - wyraz wolny
[tex]y = (3k-4)x - 1 \ \ \rightarrow \ \ a_1 = 3k-4\\\\y = -3x+1 \ \ \rightarrow \ \ a_2 = -3[/tex]
Proste są równoległe, czyli z warunku równoległości prostych:
[tex]a_1 = a_2\\\\3k-4 = -3\\\\3k=-3+4\\\\3k = 1 \ \ \ |:3\\\\\boxed{k = \frac{1}{3}}[/tex]