Odpowiedź:
Należy tutaj znać te zasady
► + i + daje +
► + i - daje -
► - i - daje +
► - i + daje -
Jeśli mamy - i - zapisany w taki sposób [tex]-12 - (-30)[/tex] to jest to tak czy siak + zgodnie z 3 zasadą.
Aby odjąć mniejszą liczbę od większej to najprościej jest sobie zrobić odwrotnie, czyli od większej odjąć mniejszą, ale postawić przed wynikiem minus. Czyli [tex]12 - 30 = 30 - 12 = -18[/tex]
a) [tex]23 - 18 = 5[/tex]
b) [tex]-30 - 12 = -42[/tex] (zasada 4)
c) [tex]12 - 30 = -18[/tex]
d) [tex]-12 - (-30) = -12 + 30 = 18[/tex] (zasada 3)
e) [tex]12 - (-30) = 42[/tex] (zasada 3)
f) [tex]-30 - (-12) = -30 + 12 = -18[/tex] (zasada 3)
Szczegółowe wyjaśnienie: