Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
1.
sinα = 3√3/9
sinα = √3/3
cosα = 3√6/9
cosα = √6/3
tgα = 3√3/3√6
tgα = 1/√2
tgα = √2/2
ctgα = √2
sinβ = 3√6/9
sinβ = √6/3
cosβ = 3√3/9
cosβ = √3/3
tgβ = 3√6/3√3
tgβ = √2
ctgβ = 1/√2
ctgβ = √2/2
2.
tgα = 6/4
B. tgα = 3/2
Nie rozpatrujemy funkcji sin i cos ponieważ wartości tych funkcji są mniejsze niż 1.
3.
tgα = 6/2√7
tgα = 6√7/(2 · 7)
D. tgα = 3√7/7
tgβ = 2√7/6
tgβ = √7/3
4.
Patrz załącznik.
cos27° ≈ 0,9, a nie 0,45
B. cosα = 0.45 ⇒ α ≈ 27°
5.
Skorzystamy ze wzoru na pole trójkąta:
P = 1/2bcsinα
b, c - długości dwóch boków trójkąta
α - kąt między bokami b i c
Podstawiamy:
b = √3, c = 4, α =30°
sin30° = 1/2
P = 1/2 · √3 · 4 · 1/2
P = √3