Szazar
Rozwiązane

1. Doprowadź wyrażenie 5a(2a - 3b) - 36(26 - 5a) do najprostszej postaci, a na- stępnie oblicz jego wartość dla a = -13 i b= 12.
2. Doprowadź wyrażenie 3a(2a - 4b + 1) + 2b(6a - 1) do najprostszej postaci, a na- stępnie oblicz jego wartość dla a = 213 i b = 373 + 36.​



Odpowiedź :

Odpowiedź:

zadanie w załączniku

Szczegółowe wyjaśnienie:

Zobacz obrazek Semenka34

Odpowiedź:

zad 1

5a(2a - 3b) - 36(26 - 5a) = 10a² - 15ab - 936 + 180a =

= 10 * (- 13)² - 15 * (- 13) * 12 - 936 + 180 * ( - 13) =

= 10 * 169 + 195 * 12 - 936 - 2340 = 1690 + 2340 - 936 - 2340 =

= 1690 - 936 = 754

zad 2

3a(2a - 4b + 1) + 2b(6a - 1) = 6a² - 12ab + 3a + 12ab - 2b =

= 6a² + 3a - 2b = 6 * 213² + 3 * 213 - 2 * (373 + 36) =

= 6 * 45369 + 639 - 2 * 409 = 272214 + 639 - 818 = 272214 - 179 =

= 272035