Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]a) 4x - 1 = 7[/tex]
dla x = -2
4*(-2)-1=7
-8-1=7
-9 ≠7
L≠P
liczba -2 nie spełnia równania
dla x = 4
4*4-1=7
16-1=7
15≠7
L≠P
liczba 4 nie spełnia równania
dla x = 2
4*2-1=7
8-1=7
7=7
L=P
liczba 2 spełnia równanie
c) x - 4 = 7
dla x = 1
1-4=7
-3 ≠ 7
L≠P
liczba 1 nie spełnia równania
dla x = 3
3-4=7
-1 ≠ 7
L≠P
liczba 3 nie spełnia równania
dla x = -3
-3-4=7
-7≠7
L≠P
liczba -3 nie spełnia równania
(w przykładzie c nie ma prawidłowej odpowiedzi, być może przykład został źle przepisany)
b) 3 - 5x = 8
dla x = -1
3-5*(-1) = 8
3+5=8
8=8
L=P
liczba -1 spełnia równanie
dla x = 0
3-5*0=8
3-0=8
3≈8
L≈P
liczba 0 nie spełnia równania
dla x = 1
3-5*1=8
3-5=8
-2≠8
L≠P
liczba 1 nie spełnia równania
d) -2x+5=-7
dla x = 6
-2*6+5=-7
-12+5=-7
-7=-7
L=P
liczba 6 spełnia równanie
dla x = 1
-2*1+5=-7
-2+5=-7
3 ≠-7
L≠P
liczba 1 nie spełnia równania
dla x = -1
-2*(-1)+5=-7
2+5=-7
7 ≠ -7
L ≠ P
liczba -1 nie spełnia równania
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
a)
4x-1=7
4x=7+1 /:4
x=2 liczba 2
c)
x-4=7
x=7+4
x=11 liczba 11
b)
3-5x=8
-5x=8-3
-5x=5 /:(-5)
x=-1 liczba -1
d)
-2x+5=-7
-2x=-7-5
-2x=-12 /:(-2)
x=6 liczba 6
Szczegółowe wyjaśnienie: