Rozwiąż Równanie \nie rozumiem tego przykładu xd v2



Rozwiąż Równanie Nie Rozumiem Tego Przykładu Xd V2 class=

Odpowiedź :

Odpowiedź:

2(x + 1) + 6 = 4(2 - 3x) - 4


Na początku musimy opuścić nawiasy mnożąc  (w tym przypadku) przez 2 i 4, bo stoją one przed nawiasem i między nimi jest znak mnożenia. Czyli:

2x + 2 + 6 = 8 - 12x - 4

Teraz przekładamy x na jedną stronę, a liczby na drugą, pamiętając o zmianie znaku przy przenoszeniu na drugą stronę.

2x + 12x = 8 - 4 - 2 - 6
14x = -4
x = -[tex]\frac{4}{14}[/tex] = -[tex]\frac{2}{7}[/tex]

Mam nadzieję, że jakoś Ci to wytłumaczyłem. Pozdrawiam i życzę miłej nauki. :)