Rozwiązane

Dodawanie i Odejmowanie Ułamków zwykłych
Zad 1 Oblicz Wynik przedstaw w postaci ułamka Nieskracalnego. Wyłącz Całości
a) 3/7+1/7=
b)4/5+3/5=
c)2 4/7+2/7=
d) 3 7/8+ 2 5/8=
e) 16/17 - 11/17=
f) 4 15/23-2 8/23=
g) 7-6/7=
h) 5 3/6- 2 5/6



Odpowiedź :

Damato

Zadanie dotyczy dodawania i odejmowania ułamków zwykłych.

Pamiętajmy, że aby dodać lub odjąć ułamki muszą być te same mianowniki!

W tych przykładach wszystkie ułamki mają takie same mianowniki.

Przydatny wzór:

[tex]\cfrac{a}{b} + \cfrac{c}{b} = \cfrac{a + c}{b}[/tex]

Przykłady z zadania:

[tex]a) \\\\\cfrac{3}{7} + \cfrac{1}{7} = \cfrac{3+1}{7} = \cfrac{4}{7} \\\\b) \\\\\cfrac{4}{5} + \cfrac{3}{5} = \cfrac{4+3}{5} = \cfrac{7}{5} = 1\cfrac{2}{5} \\\\c) \\\\2 \cfrac{4}{7} + \cfrac{2}{7} = 2\cfrac{4+2}{7} = 2\cfrac{6}{7} \\\\d) \\\\3\cfrac{7}{8} + 2\cfrac{5}{8} = 3 + 2 + \cfrac{7}{8} + \cfrac{5}{8} = 5 + \cfrac{7+5}{8} = 5\cfrac{12}{8} = 5\cfrac{3}{2} = 5 + 1 \cfrac{1}{2} = 6\cfrac{1}{2} \\\\[/tex]

[tex]e) \\\\\cfrac{16}{17} - \cfrac{11}{17} = \cfrac{16 - 11}{17} = \cfrac{5}{17} \\\\f) \\\\4 \cfrac{15}{23} - 2 \cfrac{8}{23} = 2 \cfrac{15-8}{23} = 2 \cfrac{7}{23} \\\\g) \\\\7 - \cfrac{6}{7} = 6\cfrac{7}{7} - \cfrac{6}{7} = 6\cfrac{1}{7} \\\\h) \\\\5\cfrac{3}{6} - 2 \cfrac{5}{6} = \cfrac{33}{6} - \cfrac{17}{6} = \cfrac{16}{6} =2 \cfrac{4}{6} = 2\cfrac{2}{3}\\\\[/tex]

W tym przykładzie nie mogliśmy odjąć ułamków od razu ponieważ w liczniku 3 - 5 nie da liczby dodatniej. Zamieniliśmy więc ułamki mieszane na niewłaściwe (gdzie licznik jest większy od mianownika)

#SPJ2