Odpowiedź :
Odpowiedź D jest prawidłowa.
W zadaniu należy określić, które z poniższych wyrażeń przyjmuje wartość 7 dla x = 1.
Przykład z zadania:
[tex]W(x) = (x-1)(2x+5)[/tex]
- Mamy mnożenie wyrażeń w dwóch nawiasach - to działanie wykonujemy mnożąc każdy czynnik jednego nawiasu przez każdy czynnik drugiego nawiasu. Łatwo policzyć, że jeśli mamy po 2 czynniki w nawiasie, to po wymnożeniu otrzymamy 4 czynniki.
[tex]W(x) = 2x^2 + 5x - 2x - 5 = 2x^2 + 3x - 5[/tex]
- Obliczamy wartość tego wyrażenia - dla x = 1.
[tex]W = W(1) = 2 \cdot 1^2 + 3 \cdot 1 - 5 = 2 + 3 - 5 = 5-5=0[/tex]
Sprawdzamy warianty odpowiedzi:
[tex]a) \\\\x^2 - W = 1^2 - 0=1\neq 7[/tex]
FAŁSZ
[tex]b) \\\\W - 7 =0 - 7 = - 7 \neq 7 \\\\[/tex]
FAŁSZ
[tex]c) \\\\2 + W = 2 +0 =2\neq 7[/tex]
FAŁSZ
[tex]d) \\\\W + 7 = 0 + 7 = 7 = 7[/tex]
PRAWDA
Wniosek: Odpowiedź A jest prawidłowa.
#SPJ1