Odpowiedź :
a)
Kiedy przesuwamy wykres funkcji f(x) o 3 jednostki w lewo, to otrzymujemy funkcję g(x)=f(x+3).
Zatem
[tex]g(x)=-(x+3)^2[/tex]
b)
Kiedy przesuwamy wykres funkcji f(x) o 4 jednostki w dół, to otrzymujemy funkcję h(x)=f(x)-4.
Zatem
[tex]h(x)=\frac{1}{3}x^2-4[/tex]
Odpowiedź:
a) y= - ( x+3)²
b) y= 1/3 x²-4
Szczegółowe wyjaśnienie:
przyklady :
f(x)= x²
1) o 3 jednostki w prawo g(x)= (x-4)²
2) o 2 jednostki w lewo g(x)= (x+2)²
3) o 3 jednostki w górę g(x)= x²+3
4) o 5 w dół g(x)= x²-5
5) o 2 jednostki w prawo i 3 w dół g(x)= (x-2)²-3