Rozwiąż podane równania:
a)
[tex]3-2x=x+6[/tex]
Musimy przenieść niewiadoma na jedną stronę a liczby na drugą.
[tex]3-6=x+2x[/tex]
[tex]-3=3x[/tex]
[tex]x=-1[/tex]
b)
[tex]2-\frac{3x}{4} =2[/tex]
Pomnożymy wszystkie liczby razy 4 aby pozbyć się mianownika.
[tex]8-3x=8[/tex]
Musimy przenieść niewiadoma na jedną stronę a liczby na drugą.
[tex]-3x=8-8[/tex]
[tex]-3x=0[/tex]
[tex]x=0[/tex]
c)
[tex]4(x+1)-7-5x=4x-3(x-3)[/tex]
[tex]4x+4-7-5x=4x-3x+9[/tex]
[tex]-x-3=x+9[/tex]
Musimy przenieść niewiadoma na jedną stronę a liczby na drugą.
[tex]-x-x=9+3[/tex]
[tex]-2x=12[/tex]
[tex]x=-6[/tex]
Niewiadoma x jest to liczba, która spełnia nasze równanie. Jeśli przerzucamy liczby z jednej strony równania na drugą to musimy zamieni ich znak.
#SPJ1