Odpowiedź:
FF
Szczegółowe wyjaśnienie:
zał : x<0 i x>y zatem: y < 0
-4 to liczba ujemna
-4(x+2y) = -4 · ( liczba ujemna + liczba ujemna ) =
= liczba ujemna · liczba ujemna = liczba dodatnia FAŁSZ
_______________________________________________
SPOSÓB 1
2 to liczba dodatnia
2(x-y) = 2(liczba ujemna - liczba ujemna) =
= 2(liczba ujemna + liczba dodatnia ) =
= liczba dodatnia · liczba dodatnia (bo x>y) =
= liczba dodatnia (>0) FAŁSZ
LUB
SPOSÓB 2
x>y
x - y > 0
x - y jest liczbą dodatnią (>0)
2(x-y) = 2 · liczba dodatnia = liczba dodatnia (>0) FAŁSZ