Odpowiedź:
x-2y+7=0
2y= x+7
y= 1/2 x +7/2
...................................
równanie AB
a= (y2-y1)/(x2-x1)=(2+2)/(7-3)= 1
y=ax+b
-2=3+b
b=-5
y= x-5
................
S=(x,y)= srodek AB x=( 3+7)/2=5 y=( -2+2)/2=0
S=(5,0)
proste są prostopadłe
warunek prostopadłosci prostych
a*a1=-1
1*a1=-1 a1=-1
y=ax+b 0=-5+b b=5
y= -x+5
...................
P to punkt przeciecia sie naszej prostej k i prostopadłej do AB przechodzacej przez S
-x+5=1/2 x+7/2 /*2
-2x+10= x+7
3x=3
x=1 y= -1+5=4
P=( 1,4)
Szczegółowe wyjaśnienie: