Równanie jest spełnione przez daną liczbę, jeżeli po podstawieniu jej do równania, obie strony równania są sobie równe.
Podstawiamy więc po kolei liczby: -2, 1 i 3 za x do równań:
[tex]x-3=-2\\-2-3=-2\\-5\neq -2[/tex]liczba -2 nie spełnia tego równania.
[tex]1-3=-2\\-2=-2[/tex]liczba 1 spełnia to równanie.
[tex]3x-8=1\\3*(-2)-8=1\\-6-8=1\\-14\neq 1[/tex]liczba -2 nie spełnia tego równania.
[tex]3*1-8=1\\3-8=1\\-5\neq 1[/tex]liczba 1 nie spełnia tego równania.
[tex]3*3-8=1\\9-8=1\\1=1[/tex]liczba 3 spełnia to równanie.
[tex]5x+3=8\\5*(-2)+3=8\\-10+3=8\\-7\neq 8[/tex]liczba -2 nie spełnia tego równania.
[tex]5*1+3=8\\5+3=8\\8=8[/tex]liczba 1 spełnia to równanie.
[tex]5=2x-1\\5=2*(-2)-1\\5=-4-1\\5\neq -5[/tex]liczba -2 nie spełnia tego równania.
[tex]5=2*1-1\\5=2-1\\5\neq 1[/tex]liczba 1 nie spełnia tego równania.
[tex]5=2*3-1\\5=6-1\\5=5[/tex]liczba 3 spełnia to równanie.
[tex]-5=2x-1\\-5=2*(-2)-1\\-5=-4-1\\-5=-5[/tex]liczba -2 spełnia to równanie.
[tex]-2x-3=-5\\-2*(-2)-3=-5\\4-3=-5\\1\neq -5\\[/tex]liczba -2 nie spełnia tego równania.
[tex]-2*1-3=-5\\-2-3=-5\\-5=-5[/tex]liczba 1 spełnia to równanie.
[tex]3x+8=-x\\3*(-2)+8=-(-2)\\-6+8=2\\2=2[/tex]liczba -2 spełnia to równanie.