Odpowiedź :
Odpowiedź:
2 x + 2 y - 3 = 0
2 y = -2 x + 3 / : 2
y = - x + 1,5
więc
y = x + b - równanie dowolnej prostej prostopadłej do danej prostej, bo
-1*1 = - 1 (a1*a2 = - 1)
P =( 5; 0) więc musi zachodzić 0 = 5 + b ⇒ b = -5
Odp. y = x - 5 - postać kierunkowa
lub x - y - 5 = 0 - postać ogólna
================
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
2x + 2y - 3 = 0 A=(5,0)
Przekształcam do postaci kierunkowej
2y = -2x + 3 /: 2
y = -x + [tex]\frac{3}{2}[/tex] czyli [tex]a_{1}[/tex] = -1
Aby prosta była prostopadła musi być spełniony warunek, że iloczyn współczynników kierunkowych wynosi -1:
[tex]a_{1}[/tex] · [tex]a_{2}[/tex] = -1 czyli [tex]a_{2}[/tex] = 1
Mamy teraz taką postać równania
y = x + b
Podstawiamy współrzędne punktu A
0 = 5 + b
b = - 5
czyli równanie prostej prostopadłej jest następujące:
y = x - 5
I wszystko jasne
Pozdrawiam