Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]\huge\boxed{x=1}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
- przepisujemy równanie i pozbywamy się ułamków mnożąc obustronnie przez najmniejszy wspólny mianownik (dla liczb 3, 6 i 2 będzie to 6)
[tex]\frac{x}{3}+1=\frac{5}{6}+\frac{x}{2} \ \ |\cdot6\\\\\frac{x}{3}\cdot6+1\cdot6=\frac{5}{6}\cdot6+\frac{x}{2}\cdot6\\\\2x+6=5+3x[/tex]
- przerzucamy niewiadome na lewą stronę, a wiadome na prawą, pamiętając o zmianie znaków na przeciwne. Następnie redukujemy wyrazy podobne
[tex]2x-3x=5-6\\\\-x=-1[/tex]
- dzielimy obustronnie przez czynnik stojący przy niewiadomej (w tym przypadku to -1)
[tex]x=1[/tex]
Odpowiedź:
x/3 +1 = 5/6 + x/2 /*6
2x +6 = 5 + 3x
2x-3x= 5-6
-x = - 1 /*(-1)
x= 1
spr.. 1/3 +1 = 5/6 +1/2
1 i 1/3= 5/6 + 3/6
1 i 1/3= 8/6
1 i 1/3= 1 i 2/6
1 i 1/3= 1 i 1/3
L=P
Szczegółowe wyjaśnienie: