Odpowiedź :
Szczegółowe wyjaśnienie:
korzystamy ze wzoru skróconego mnożenia: a²-b²=(a-b)(a+b)
[tex]-x^{2} +8=8-x^{2} =(\sqrt{8} -x)(\sqrt{8} +x)=(2\sqrt{2} -x)(2\sqrt{2} +x)[/tex]
wyjaśnienie: [tex]\sqrt{8} =\sqrt{4*2} =\sqrt{4}*\sqrt{2} =2*\sqrt{2} =2\sqrt{2}[/tex]
-------------------------------
[tex]x^{4} -16 = (x^{2} -4)(x^{2} +4)=[/tex]
pierwszy nawias dalej rozkładam zgodnie ze wzorem
[tex]=(x-2)(x+2)(x^{2} +4)[/tex]
Odpowiedź:
a^2-b^2=(a-b)(a+b)=
-x²+8= 8-x² = (√8-x)(√8+x)=(2√2 - x) (2√2+x)
a^2-b^2=(a-b)(a+b)=
( x^2-4) *(x^2+4)=(x-2)*(x+2)*(x^2+4)
(x-2)*(x+2)*(x^2+4)
..
Szczegółowe wyjaśnienie:
...Rozbij za pomoca wzroru skroconego mnozenia:......