Odpowiedź:
w(x)=x³ - 3x-2
jesli mówimy o pierwiastkach całkowitych, to są to dzielniki wyrazu wolnego
D(2)={ -1,1,-2,2)
w( -1)=-1+3-2=0 czyli liczba (-1) jest pierwiastkiem wielomianu
korzystam ze schematu Hornera:
-1 1 0 -3 -2
-1 1 +2
.....................................................................................
1 -1 -2 =
w(x)=x³ - 3x-2 = ( x+1)(x²-x-2) Δ= 1+ 8=9 √Δ=3
pierwiastki :
x1=-1 x2=( -b-√Δ)/2a=( 1-3)/2= -1 x3= (-b+√Δ)/2a=( 1+3)/2=2
w(x)=x³ - 3x-2 = ( x+1)(x²-x-2)=( x+1) ² * ( x-2)
są 2 pierwiastki całkowite: { -1;2}
Szczegółowe wyjaśnienie: