Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]p)4 \sqrt{2} [/tex]
Ponieważ:
[tex]2 {}^{2} \sqrt{2} = 4 \sqrt{2} [/tex]
[tex]s) - 14 \sqrt{2} [/tex]
Ponieważ:
[tex]6 \sqrt{2} - 20 \sqrt{2} = - 14 \sqrt{2} [/tex]
[tex]r) \frac{ \sqrt[3]{4} }{6} [/tex]
Jest to bardzo długie żeby zrobić, ale musisz uprościć pierwiastek a następnie pomnożyć górę I dół przez pierwiastek trzeciego stopnia z dwóch do kwadratu.
[tex]t) - 1[/tex]
Ponieważ:
[tex] - 3 \times ( - 3) - 5 \times 2[/tex]
[tex]9 - 10 = - 1[/tex]
Może udało się trochę pomóc :)
Odpowiedź:
√32=√(16*2)=√16*√2=√4²*√2=4√2
∛(1/54)= ∛1/∛54=1/∛( 27*2)= 1/[∛27 *∛2]=1/[∛3³ *∛2]=1/(3∛2)=
1*∛4 /(3∛2 *∛4)=∛4/ (3*2)=∛4/6
2√18-4√50=2√(9*2)-4√(25*2)=2*3√2-4*5√2=6√2-20√2=-14√2
-3∛(-27) -5⁴√16=-3*(-3) -5*2=9-10=-1
Szczegółowe wyjaśnienie: