Odpowiedź :
Odpowiedź:
[tex]2x+5y-10=0\\5y=-2x+10\\y=-\frac{2}{5}x +2\\a=-\frac{2}{5}\\k=a_1x+b\\a_=-\frac{1}{a}=\frac{5}{2}\\1= \frac{5}{2}*(-2)+b\\1=-5+b\\b=6\\k=\frac{5}{2}x+6[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Przekształcamy równanie prostej do postaci kierunkowej :
2x + 5y - 10 = 0
5y = -2x +10 //:5
y= -2/5 x +2
Aby proste były prostopadłe iloczyn ich współczynników kierunkowych (liczb stojących przy x) musi dać nam -1.
Z podanej prostej współczynnik kierunkowy wynosi -2/5, natomiast z drugiej prostej nie znamy stąd literka a, którą musimy wyliczyć
-2/5 * a = - 1 // : (-2/5)
a = -1 : (-2/5) <— minusy się usuwają
a = 1 * 5/2 <— dzielenie zamieniamy na mnożenie i odwracamy ułamek
a= 5/2
Równanie kierunkowe prostej :y = ax + b
a mamy już wyliczone, więc nasza prosta wygląda narazie tak :
y = 5/2 x + b
Teraz należy wyliczyć b, aby to zrobić użyjemy punktu z zadania A(-2,1). Ma on współrzędne x =-2 i y = 1. Wystarczy podstawić to do wzoru naszej prostej i wyliczymy b.
y = 5/2 x + b
1 = 5/2 * (-2) + b
1 = -5 + b
1 + 5 = b
b = 6
Mamy wszystko wyliczone więc nasz prosta wygląda następująco
y = 5/2x + 6
2x + 5y - 10 = 0
5y = -2x +10 //:5
y= -2/5 x +2
Aby proste były prostopadłe iloczyn ich współczynników kierunkowych (liczb stojących przy x) musi dać nam -1.
Z podanej prostej współczynnik kierunkowy wynosi -2/5, natomiast z drugiej prostej nie znamy stąd literka a, którą musimy wyliczyć
-2/5 * a = - 1 // : (-2/5)
a = -1 : (-2/5) <— minusy się usuwają
a = 1 * 5/2 <— dzielenie zamieniamy na mnożenie i odwracamy ułamek
a= 5/2
Równanie kierunkowe prostej :y = ax + b
a mamy już wyliczone, więc nasza prosta wygląda narazie tak :
y = 5/2 x + b
Teraz należy wyliczyć b, aby to zrobić użyjemy punktu z zadania A(-2,1). Ma on współrzędne x =-2 i y = 1. Wystarczy podstawić to do wzoru naszej prostej i wyliczymy b.
y = 5/2 x + b
1 = 5/2 * (-2) + b
1 = -5 + b
1 + 5 = b
b = 6
Mamy wszystko wyliczone więc nasz prosta wygląda następująco
y = 5/2x + 6