Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
W ciągu arytmetycznym każdy następny wyraz powstaje przez dodanie do wyrazu poprzedniego stałej różnicy r więc napiszemy kilka wyrazów tego ciągu:
a1 = a1
a2 = a1 + r
a3 = a2 + r = a1 + 2r
a4 = a3 + r = a1 + 3r
a5 = a4 + r = a1 + 4r ...... po tych kilku utworzonych wyrazach
_________________ możemy już napisać wzór ogólny ciągu:
an = a1 + (n-1)r
Jeżeli każdy następny wyraz powstaje przez dodanie stałej różnicy r do wyrazu poprzedniego, to różnicę r otrzymamy odejmując od dowolnego wyrazu następnego wyraz poprzedni:
r = a2 - a1 = a3 - a2 = a4 - a3 = a5 - a4 = a6 - a5 ..., = a(n + 1) - an to
r = a(n + 1) - an to a(n + 1) = an + r (wzór rekurencyjny).
gdzie a1, a2, ..., an, a(n+1) oznaczają a ze znaczkiem 1, 2, ..., n, (n +1).
_______________________________________________
a28 - a8 = 3 to
a28 - 11a8 = ...? bez tego nie da się rozwiązać tego zadania?