Odpowiedź :
Odpowiedź:
z.12
[tex]a_1 = 3[/tex] [tex]a_6 = 36[/tex]
[tex]a_n = a_1*q^{n-1}[/tex] - wzór na n -ty wyraz c. geometrycznego
więc
[tex]a_6 = a_1*q^5 = 3*q^5 = 96 / : 3\\[/tex]
[tex]q^5 = 32[/tex]
q = 2
Odp. [tex]a_n = 3* 2^{n-1}[/tex]
==================
b) [tex]a_4 = - \frac{1}{2}[/tex] [tex]a_6 = - \frac{1}{8}[/tex]
więc
[tex]a_6 = a_4*q^2[/tex]
- [tex]\frac{1}{8} = -\frac{1}{2} *q^2[/tex]
[tex]q^2 = \frac{1}{4}[/tex] więc q = -[tex]\frac{1}{2}[/tex] lub q = [tex]\frac{1}{2}[/tex]
[tex]a_1 = a_4 : q^3 = - \frac{1}{2} : ( - \frac{1}{8} ) = 4[/tex]
lub
[tex]a_1 = - \frac{1}{2} : \frac{1}{8} = - 4[/tex]
Odp. [tex]a_n = 4* ( - \frac{1}{2})^{n-1}[/tex]
lub a[tex]_n[/tex]= [tex]- 4*( \frac{1}{2} )^{n-1}[/tex]
=====================
z. 13
a) 6, 3, ... , [tex]\frac{3}{16}[/tex]
więc [tex]a_1 = 6 \\q = \frac{1}{2}[/tex]
oraz [tex]a_n = 6*(\frac{1}{2} )^{n -1} = \frac{3}{16}[/tex] / : 6
([tex]\frac{1}{2} )^{n-1} =[/tex] [tex]\frac{1}{32}[/tex] ⇒ n - 1 = 5
n = 6
zatem
[tex]S_6 = a_1*\frac{1 - 0,5^6}{1 - 0,5}[/tex] = 6 * [tex]\frac{1 - \frac{1}{64} }{ 0,5}[/tex] = 12*( 1 - [tex]\frac{1}{64}[/tex] ) = 12 - [tex]\frac{3}{16} = 11 \frac{13}{16}[/tex]
======================================================
b)
[tex]\sqrt{3}[/tex], 3, ... , 27
[tex]a_1 = \sqrt{3}[/tex] q = [tex]\sqrt{3}[/tex]
[tex]a_n = \sqrt{3}* \sqrt{3} ^{n -1} = 27[/tex] = [tex]( \sqrt{3} )^6[/tex] / : [tex]\sqrt{3}[/tex]
[tex]\sqrt{3}^{n-1} = \sqrt{3}^5[/tex]
n - 1 = 5
n = 6
[tex]S_6 = \sqrt{3} *\frac{1 - \sqrt{3}^6}{1 - \sqrt{3} }[/tex] = [tex]\sqrt{3} * \frac{1- 27}{1 - \sqrt{3} }[/tex] = 13*(3 + [tex]\sqrt{3} )[/tex]
=====================================
[tex]S_n = a_1*\frac{1 - q^n}{1 - q}[/tex]
Szczegółowe wyjaśnienie:
Odpowiedź:
Szczegółowe wyjaśnienie:
W ciągu geometrycznym każdy następny wyraz powstaje przez pomnożenie wyrazu poprzedniego przez stały iloraz q,
utworzymy kilka wyrazów ciągu:
a1 = a1
a2 = (a1)•q
a3 = (a1)•q•q = (a1)•q²
a4 = (a1)•q²•q = (a1)•q³
a5 = (a1)•q³•q = (a1)•q⁴, (- z tych kilku wyrazów ciągu można już
_________________ zauważyć zależność na ogólny ciągu):
an = (a1)•q^(n-1), an = a1 razy q do potęgi (n-1), a z tej zależności na an możemy sobie ułożyć jakieś równania (układ równań) czy inne zależności czytając treść zadania:
12
a) a1 = 3, a6 = 96 i an = (a1)•q^(n-1) to
a1 = 3 i a6 = 3 • q^(6 - 1) = 3 • q⁵ = 96 /:3 to q⁵ = 32
to a1 = 3 i q = 2 [bo 2⁵ = 32],
jak mamy już a1 i q to mamy już wszystko, bo z ciągiem możemy teraz zrobić wszystko, np:, zgodnie z treścią zadania wyznaczyć:
wyraz ogólny ciągu - w zasadzie my ten wyraz ogólny już mamy,
wyprowadziliśmy go na "wstępie" a tu mamy go 6 - ty wiersz wyżej,
trzeba tylko podstawić za a1 i q, to podstawiamy:
an = (a1)•q^(n-1)
to: Odpowiedź: Wyraz ogólny tego ciągu wynosi an = 3 • 2^(n - 1)
b) a4 = - 1/2 a6= - 1/8 [tu pójdzie już szybko bo już wszystko wiemy]
a4 = a1 • q^(4 - 1) to a4 = a1 • q³ = - 1/2 /:q³ to a1 = - 1/2q³
a6 = a1 • q^(6 - 1) to a6 = a1 • q⁵ = - 1/8 /:q⁵ to a1 = - 1/8q⁵
________________________________ porównamy na a1 to:
- 1/8q⁵ = - 1/2q³ [wygodniej będzie zapisać to równanie w postaci odwrotności tych ułamków, bo np:, niech 5/2 = 5/2 to 2/5 = 2/5] to
- 8q⁵/1 = - 2q³/1 /:(-2q³) to 4q² = 1 /:4 to q² = 1/4 to
q1 = - 1/2 i q2 = 1/2, a więc mamy dwa ciągi:
(a1)1 = - 1/(2•q³) = - 1/[2•(-1/2)³] = 1/[2•1/8] = 1/[1/4] to (a1)1 = 4
(a1)2 = - 1/[2•(1/2)³] to (a1)2= - 4, a więc rozwiązaniem są dwa ciągi:
i an = (a1)•q^(n-1)
______________________________________________
1) (a1)1 = 4 i q1 = - 1/2 to wyraz ogólny: an = 4•(-1/2)^(n-1)
2) (a1)2 = - 4 i q2 = 1/2 to wyraz ogólny: an = - 4•(1/2)^(n-1)
__________________________________________________
to: Odpowiedź: Dwa ciągi, jak w punktach 1) i 2).