Odpowiedź :
Witaj :)
Nie jest to równanie, a obliczanie wartości wyrażenia algebraicznego dla podanych zmiennych. Jak to zrobić?
Wstawiamy w miejsce x liczbę -6, a w miejsce y liczbę 3. Następnie obliczamy wartość wyrażenia pamiętając o kolejności wykonywania działań (w jakichkolwiek przykładach):
- działania w nawiasach
- potęgowanie/pierwiastkowanie
- mnożenie/dzielenie
- dodawanie/odejmowanie
Obliczenia:
4x - 2y - 9 =
= 4 · (-6) - 2 · 3 - 9 =
= -24 - 6 - 9 =
= -(24 + 6 + 9) =
= -39
Odpowiedź:
4x-2y-9 dla x= -6 i y =3
rownanie?
Tutaj jest jedno dzialanie i dwie niewiadome? tak, wiec nie jest to rownainie.
Tutaj podstawiamy dane w odpowiednie miejsca i to wszystko.
4 * (-6) - 2 * 3 - 9 = -24 - 6 - 9 = -30 - 9 = -39
Szczegółowe wyjaśnienie: