Odpowiedź :
Odpowiedź:
y = ax + b
[tex]\left\{ \begin{array}{l} -2 = 3a + b \ \ \ |*(-1) \\ 0 = 6a + b \end{array}[/tex]
[tex]\underline{\left\{ \begin{array}{l} 2 = -3a - b \\ 0 = 6a + b \end{array}}[/tex]
2 = 3a
a = 1,5
0 = 6a + b
0 = 6 * 1,5 + b
0 = 9 + b
b = - 9
[tex]\left\{ \begin{array}{l} a = 1,5 \\ b = -9 \end{array}[/tex]
y = 1,5x - 9
Wzór ogólny funkcji liniowej w postaci kierunkowej to:
f(x) = ax + b
Skoro punkty należą do wykresu funkcji to muszą spełniać jej równanie.
Zatem:
B = (6, 0) ⇒ x = 6 i f(x) = 0
Czyli: 0 = a·6 + b ⇒ b = -6a
A = (3, -2) ⇒ x = 3 i f(x) = -2
Czyli: -2 = a·3 + b {podstawiamy b z punktu B}
-2 = 3a + (-6a)
-2 = -3a /:(-3)
a = ³/₂
b = -6·³/₂ = -9
Zatem: