[tex]\huge\boxed{\dfrac{1}{3}\cdot\left(\dfrac{15\sqrt3}{4}\cdot7,5\sqrt3\right)=28\dfrac{1}{8}}[/tex]
[tex]\dfrac{1}{3}\cdot\left(\dfrac{15\sqrt3}{4}\cdot7,5\sqrt3\right)=\dfrac{1}{3}\cdot\dfrac{(15\cdot7,5)\cdot(\sqrt3\cdot\sqrt3)}{4}=\dfrac{1}{3\!\!\!\!\diagup_1}\cdot\dfrac{112,5\cdot3\!\!\!\!\diagup^1}{4}\\\\=\dfrac{1125}{10}\cdot\dfrac{1}{4}=\dfrac{225}{2}\cdot\dfrac{1}{4}=\dfrac{225}{8}=\boxed{28\dfrac{1}{8}}[/tex]
Skorzystaliśmy z twierdzenia:
[tex]\sqrt{a}\cdot\sqrt{a}=a\qquad\text{dla}\ a\geq0[/tex]
W zadaniu mieliśmy tylko mnożenie i dzielenie.
Skorzystaliśmy również z przemienności i łączności mnożenia:
a · b = b · a
(a · b) · c = a · (b · c)